Brandnetels zijn super gezond

Deel dit artikel

Brandnetels zijn super gezond

Een tijdje geleden berichtten we op CAP over een paard dat een heftige allergische reactie vertoonde op brandnetels: het paard had liggen rollen in brandnetels. Het éten van netels kan daarentegen geen kwaad. Dierenarts Hans Callewaert: “Er is niks mis met brandnetels; paarden kunnen zoveel brandnetels eten als ze willen.”

“Het zijn de (giftige) sproeistoffen die worden gebruikt om onkruid – dus ook brandnetels – tegen te gaan. En ook de medicatie die het paard toegediend wordt, kan effect hebben op zijn gezondheid”, vertelt Callewaert.

De paarden van Callewaert eten graag brandnetels (foto: Hans Callewaert) 

Zuiverend
Hij vindt het jammer dat lezers wellicht op het verkeerde been gezet zijn. “Laat je paard gerust brandnetels eten als hij dat lekker vindt. Van oudsher is brandnetel al een gewaardeerd en veel gebruikt kruid. Het heeft een zuiverende en ontzurende werking. Er zitten veel mineralen en vitaminen in brandnetels, zoals vitamine C, B1, B2, B5, choline, foliumzuur, vitamine E en vitamine K1. Die heb je óók in allerlei gefabriceerde poedervormen, maar brandnetels zijn gratis!”

Geneeskrachtige werking
Verder bevat brandnetel de mineralen: (vooral) ijzer, silicium, calcium en kaliumzouten. Het is rijk aan bijvoorbeeld tannine, eiwitten, essentiële aminozuren en enzymen. Zo is brandnetel bloed- en lymfezuiverend, ontgiftend, ontzurend en wordt zonder verlies aan mineralen naar de bloedbaan gedreven en via de nieren uitgescheiden. Het voorkomt nierstenen en verwijdt de bloedvaten. Daarnaast is het ontstekingsremmend en pijnstillend. Brandnetel verbetert de immuniteit en vermindert allergische verschijnselen. Het bevordert de spijsvertering, darmwerking en bloedvorming.

Niet vies of stekelig
Vinden paarden brandnetels eigenlijk wel lekker? “Onze paarden eten brandnetels, zelfs al staat de wei vol met gras. Ook in gedroogde vorm kun je ze voeren. En wij krijgen er last van als we met verse brandnetels in aanmerking komen, bij paarden is dat niet het geval. Ze eten ook distels, ook al zijn die stekelig.”

Effectieve kruidenpreparaten
In zijn dierenartsenpraktijk Pro-DHM analyseert Callewaert de algehele gezondheid van het paard en probeert hij problemen zonder medicatie, maar met behulp van (natuurlijke) kruidenpreparaten op te lossen. Zijn aanpak oogst veel succes.

Tekst: CAP Magazine

Recente berichten

Volg ons

Meest recente berichten

Lymfedrainage bij Hoefbevangenheid

Lymfedrainage spreekt het parasympatisch systeem aan. Dit belangrijke systeem zorgt ervoor dat het lichaam kan herstellen. Prachtig toch. Je moet wel beseffen dat MLD geen Quick fix is

Voedingsadviezen

De gezondheid en welzijn van je paard staat voorop, dus ook een goede voeding voor je paard.

Fotogallerij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close